تکثیر گیاهان ساختمانی در بهار
نوشته شده توسط : hr

 

 
 
مجله  پیام زن  فروردین 1381، شماره 121 
بهار و تکثیر گیاهان ساختمانی
 
 

بهار یعنی زمان رویش، سبز شدن و جوانه زدن گل و گیاه، از آنجایی که در این فصل از سال درجه حرارت و رطوبت مناسب برای ازدیاد گیاهان فراهم می گردد می توانیم با کمی صرف وقت اغلب گیاهان آپارتمانی را

تکثیر کنیم.

همان طور که می دانید اغلب گیاهان آپارتمانی به روش قلمه زدن ازدیاد می یابند. شما نیز اگر علاقه مندید تا از این روش برای تکثیر گیاهان خود استفاده کنید، وقت را غنیمت شمرده و از این فرصت مناسب بهره ببرید.

مهمترین گیاهان آپارتمانی که به روش قلمه زدن ازدیاد می یابند عبارتند از:

کروتون، دیفن باخیا، انواع فیلودندرون، پتوس و بابا آدم، پاپیتال، کلرودندرون، دراسنا، آبوتیلون، آرالیا، اِشِوِریا، مارانتا، شمعدانی و سینگونیوم.

توجه داشته باشید زمانی از این کار یعنی قلمه زدن نتیجه خوبی به دست خواهیم آورد که قلمه ها از پایه های قوی و سالم تهیه شده باشند. پس قبل از هر چیز پایه مادریِ خوب و عاری از بیماری که رشد کافی داشته انتخاب نموده و برای ازدیاد آن دست به کار شوید.

اما آماده نمودن بستر قلمه ها نیز موضوع پراهمیتی است.

 

آماده نمودن بستر کاشت

 

به طور کلی قلمه ها باید در خاک سبک کاشته شوند. مناسبترین بستر کاشت ظرفی است که از ماسه یا مخلوطی از ماسه و تورب پر شده باشد. بهتر است ماسه را خوب بشویید تا تمیز شود. برای پرورش قلمه ظرفی را انتخاب کنید که خیلی گود نباشد. کف ظرف را سوراخ کنید تا آبهای اضافه خارج شوند، یک لایه سنگریزه در کف ظرف ریخته و روی آن ماسه بریزید.

موضوع مهمی که در سلامت قلمه ها اهمیت دارد این است که بستر کاشت همواره از رطوبت مناسب برخوردار باشد اما نباید آب در این بستر جمع شود. قلمه ها به آب زیاد حساس هستند و زود دچار پوسیدگی می شوند. به طور کلی دو عامل رطوبت و درجه حرارت مهمترین عوامل ریشه زایی قلمه ها هستند.

هر قدر کف بستر گرمای بیشتری داشته باشد قلمه ها زودتر ریشه دار خواهند شد. برای اینکه رطوبت نسبی محیط را افزایش دهید می توانید روی قلمه ها را با نایلون بپوشانید. در مناطق مرطوب مانند شهرهای شمالی کشور رطوبت نسبی به اندازه کافی در هوا وجود دارد اما در مناطق خشک و نیمه خشک با استفاده از کیسه های پلاستیکی شفاف به آسانی محیط قلمه مرطوب می گردد. گاه گداری باید نایلون را کنار بزنیم تا هوای کافی به قلمه ها بخورد.

 

گرما و نور

 

در بهار گرمای مناسب برای ازدیاد گیاهان وجود دارد اما اگر هوا باز هم سرد باشد می شود گیاهان آپارتمانی را در محل گرم تکثیر نمود. در هر حال نکته ای که باید به آن توجه داشته باشید این است که قلمه ها نباید در مقابل نور شدید آفتاب قرار بگیرند.

 

جدا نمودن قلمه ها

 

بریدن قسمتی از ساقه گیاه که اصطلاحا آن را گرفتن قلمه یا جدا نمودن قلمه از پایه مادری می گویند نیاز به مهارت دارد. برای این کار باید ده سانتی متر از ساقه جدا شود. ساقه ای را انتخاب کنید که حداقل دارای دو تا سه برگ یا جوانه باشد قلمه را به صورت مورّب ببرید.

در مورد ساقه های بلند سینگونیوم می شود به این صورت عمل کرد: ابتدا ساقه بلند گیاه را از آن جدا نموده و سپس به قطعات ده سانتی متری تقسیم کنید. مواظب باشید در موقع کاشت قلمه ها سر و ته کاشته نشوند. در مورد ساقه هایی که از آنها شیرابه خارج می شود بهتر است یک یا دو ساعت بعد از بریدن آنها صبر کنید تا شیرابه ها خارج گشته و محل برش کمی خشک شود.

 

ضدعفونی

 

همه وسایلی که با آن کار می کنیم مانند چاقو و قیچی و نظایر آن باید قبلاً به وسیله آب جوش یا مواد ضدعفونی کننده ضدعفونی شوند. این کار از انتشار و سرایت بیماریهای ویروسی جلوگیری می کند. حتی ته قلمه ها را نیز می توانیم به مواد ضدعفونی آغشته کنیم تا دچار پوسیدگی نشوند.

 

هورمون

 

هورمونهای ریشه زا موادی هستند که موجب تسریع ریشه زایی می گردند. این مواد را از گل فروشیها یا مراکز فروش کود و سم تهیه کنید. قاعده قلمه را برای مدت دو ثانیه در هورمون ریشه زا قرار دهید.

 

قلمه در آب

 

بعضی از خانواده ها علاقه مندند که قلمه ها را در آب ریشه دار کنند. از آنجایی که بسیاری از گیاهان آپارتمانی نسبت به آب حساسند در مورد همه آنها نمی توان از آب استفاده کرد با این همه اگر خواستیم چنین کاری انجام دهیم بهتر است از آب جوشیده سرد شده استفاده کرده و همه روزه آب را عوض کنیم.

 

مراقبت از قلمه ها

 

اگر به قلمه ای پوسیده یا در حال پوسیدگی برخورد کردید آن را از بستر کاشت خارج کنید. علفهای هرزی را که در کنار قلمه ها می رویند جدا نموده و آبیاری را به دقت و با آرامی انجام دهید. موقعی که قلمه ها ریشه دار شدند آنها را به بستر مناسبی که قبلاً تدارک دیده شده منتقل کنید. لابد می دانید خاکی که برای گیاه ریشه دار تهیه می شود با بستر کاشت قلمه که بستری سبک و مملو از ماسه بود فرق می کند. خاکی که برای گیاهان ریشه دار تهیه می شود مخلوطی است از خاک باغچه، شن و خاکبرگ. دو قلمه ریشه دار را در گلدان کوچکی بکارید زمانی که رشد کافی کردند به گلدان بزرگتر منتقل کنید.




:: موضوعات مرتبط: گیاهان آپارتمانی , ,
:: بازدید از این مطلب : 1386
|
امتیاز مطلب : 0
|
تعداد امتیازدهندگان : 0
|
مجموع امتیاز : 0
تاریخ انتشار : سه شنبه 12 دی 1396 | نظرات ()
مطالب مرتبط با این پست
لیست
می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه: